Kromě firmy A.S.A., kterou ze soutěže vyřadilo kontroverzní losování, považují výběrové řízení za podvod i lidovečtí zastupitelé Brna­střed. Napsali šéfovi antimonopolního úřadu Martinu Pecinovi, jehož podřízení okolnosti zakázky už podruhé zkoumají.

„V přidělování zakázek docházelo k manipulacím. Chceme je vyšetřit,“ řekla zastupitelka Marie Šidlová. Jádrem sporu je právě losování. Soukromá firma RTS touto metodou zúžila počet nabídek na pět. Z nich městská komise vybírala nejvýhodnější. Ostatní měli smůlu. Včetně firmy A.S.A., která spolu s majetkově spřízněnými firmami při losování navzdory extrémně malé pravděpodobnosti vypadla. Navíc dopředu přesně odhadla, kdo zvítězí.

Pecinův úřad při prvním zkoumání rozhodl, že vše bylo v pořádku. A.S.A. se odvolala. A lidovci navíc podali podnět k vyšetření celé věci na magistrátním Odboru kontroly stížností. Ten jejich podnět odeslal opět na antimonopolní úřad. Ze začarovaného kruhu se snaží zastupitelé vystoupit dopisem přímo Pecinovi. „Pokud nenajdete pochybení, budeme se domáhat pozornosti u jiných úřadů,“ píší.

Lidovci zmiňují i nepotvrzené informace o možné vazbě mezi Pecinou a starostou Brna-střed Michalem Bortelem, o které se mluví v radničních kuloárech. „Pana Bortela jsem potkal jednou, na plese právnické fakulty,“ řekl Pecina. Starosta mluví podobně. „Možná jsme se potkali, ale v kontaktu nejsme,“ tvrdí. Když Deník Rovnost upozornil na další kontroverzní losování zakázek firmou RTS, radní Jiří Zlatuška slíbil změny.

Magistrát v čele s ČSSD zvažuje, že u zakázek s milionovými rozpočty přistoupí k „otevřenému“ výběru, kde by pro náhodu nebylo místo. Velké projekty by se poměřovaly současně, bez losování. „Zakázky rutinnějšího charakteru se dají přidělovat transparentně a v souladu se zákonem v užším řízení,“ řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil.